In de pers

Media is belangrijk. Je kunt niet genoeg over donatie en transplantatie spreken. 

Een pleidooi voor donatie blijft broodnodig. 

Nooit zijn er genoeg donoren en de wachtlijsten worden alsmaar langer.  Niet alleen omdat mensen ouder worden, maar ook omdat er steeds meer indicaties zijn om over te gaan tot transplantatie. We blijven informeren en activeren op elke manier mogelijk. 


VZW Bas in Kerk&Leven 

VZW's in de kijker 

In het 13de nummer van Kerk en Leven van 13 maart 2021 kunt u dit interview lezen over de werking van onze VZW en hoe we met kleine druppeltjes op vele hete platen toch voor sommigen een wereld van verschil kunnen maken.  Lees het hele interview op https://www.kerkenleven.be/uitgave/2113/artikel/vzw-bas-stoere-strijder%E2%80%A9ondersteunt-organisaties-die-werken-aan-orgaandonatie-transplantatie-en-cardiomyopathie 

Registratie orgaandonatie

De Zevende Dag, 23/9/2018

In meer dan 220 gemeentehuizen kan je je vandaag laten registreren als orgaandonor. Longchirurg Dirk Van Raemdonck en Ann Baptist getuigden over de noodzaak ervan in De Zevende Dag.

Prachtig boekje over transplantatie en donatie

i.s.m. Esther Lekanne van Noozi

Esther heeft haar eigen redenen waarom ze aan kinderen op maat wil uitleggen waarom eer medisch probleem er is en wat het kan betekenen. VZW Bas sloeg de handen in elkaar met Esther en zijn erg trots om dit prachtige boekje ' Kijk, mijn organen' te presenteren. Verkrijgbaar vanaf 20 april via deze website aan 9 euro per stuk. 

Boekvoorstelling ' Kinderkracht' 

Kinderen en kinderrechten vormen de rode draad doorheen het werk en leven van Frans Swartelé.  In zijn boek ' Kinderkracht' schreef hij 13 portretten van sterke kinderen.  Eén van die portretten is het portret van bas, die volgens Frans ook een plek tussen ' sterke kinderen' verdiende: Bas maakte orgaandonatie bespreekbaar en aanvaardde zijn lot.  Hij wilde ook zelf donor zijn.  Dat ontzag voor het leven maakte hem een sterk kind.    

Bas kreeg een plekje in de ' film van het jaar' 

VTM, 21 december 2016

Het verhaal van Bas heeft veel losgemaakt en doet dat nog steeds.  Tegen wil en dank is basje een bekende Vlaming geworden, maar mee dan dat: een Vlaming met een boodschap.  En die boodschap is duidelijk: praat over orgaandonatie, want het kan je zomaar overkomen dat je een orgaan nodig hebt. Dat Basje terug te vinden was net voor Johan Cruijff was een mooi toeval: hij had immers altijd een ' retro-poster' van Johan Cruijff op zijn kamer. We hopen dat het verhaal van Bas nog veel mensen mag beroeren en dat het gesprek over orgaandonatie nooit meer stokt!    

Lancering VZW in de pers

Radio 2 Limburg zette op 10 oktober onze 'Close the gap'-actie in de kijker. Download het interview in MP3 formaat.

Op 7 oktober werd bij ' Hautekiet' aandacht besteed aan orgaandonatie en transplantatie bij kinderen, maar ook aan de VZW Bas, stoere strijder.  Herbeluister het fragment hieronder. 

Close the Gap

'Close the gap' is een actie die loopt op sociale media.  Je zoekt een mooie plak in de natuur met een beekje, een gracht.. je springt erover, liefst zonder ongelukken en stort een bedrag van min. 10 euro op de rekening VZW Bas, stoere strijder op BE90 1030 4625 5732 met de vermelding ' Close the gap'.  Post je sprong op sociale media en nomineer twee anderen die ook symbolisch de kloof mogen dichten tussen orgaandonatie en transplantatie, tussen de wachtlijst en getransplanteerden.  Gewoon doen! Laten we er een succes van maken! 

Op 28 augustus namen we met een flinke groep wielertoeristen deel aan de ' Transplantoux Cycling Classic', in naam van Bas,stoere strijder. Nog voor de VZW bestond mobiliseerden we 45 wielertoeristen om 55 of 95 km te fietsen.  Volgend jaar gaan we voor de 100. Op die manier ondersteunen we ook onze vrienden van de VZW Transplantoux.     

"Basje doet het aantal donors fel stijgen", 03/06/2016

"Genk neemt afscheid van Bas", 11/05/2016

"Basje vroeg zelf om donor te zijn", 04/05/2016

"Zeer moedig van Bas en zijn ouders", 04/05/2016

Door het programma ' Cathérine' dat op 3 mei werd uitgezonden, kreeg het verhaal van Bas meteen een enorme bekendheid.  We lieten ook toe dat de begrafenis werd gefilmd. Enerzijds omdat we het verhaal van donatie zo sterk vonden, maar ook omdat verdriet delen troost geeft.  Wat daarna volgde was een lawine aan persaandacht, de ene al wat correcter dan de andere.

We schuwen de media ook niet.  Als je een verhaal wil vertellen, heb je de media nodig. Herbekijk fragmenten op https://www.vtm.be bij 'Cathérine'.